Mindfulness is de kunst om liefdevolle aandacht te geven aan alle aspecten van het huidige moment.

Mindfulness heeft zijn wortels in de Boeddhistische tradities.

Thich Nhat Hanh, een Vietnameese Zenmonnik heeft een grote bijdrage geleverd aan de verspreiding van Mindfulness in het Westen.

Jon – Kabat – Zinn is de grondlegger van het Mindfulness Stressreduction programma.  De ‘Mindfulness Based Stress Reduction’ (MBSR) werd door hem ontwikkeld aan de Universiteit van Massachusetts in de jaren ’70 van de vorige eeuw, oorspronkelijk bedoeld voor mensen met pijn.

Nadien zijn ook anderen blijven zoeken naar manieren om meer mensen te kunnen helpen o.a. ter preventie voor terugkerende despressies.  Zo hebben de artsen Segal, Williams en Teasdale een ‘ Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT)’ ontwikkeld.

Zo is er ook een nieuwere stroming die de nadruk leggen op pijnmanagement.  Deze stroming noemt ‘Mindfulness Based Chronic Pain Management’  De grondlegger hiervan is Dr. Jackie Gardner – Nix.  Zij legt in haar programma  ook een creatieve link.

De ontwikkelingen op dit vlak staan niet stil…vanwege het succes in de behandeling van stress, pijn, depressie…en tot bevordering van algemeen welzijn of spiritualiteit.

Lezen over Mindfulness is zeer interessant, maar het is een training en dit vraagt oefening. De klassieke Mindfulnesstraining is een ervaringsgerichte training. Dagelijks oefenen is tijdens de nodig ( ongeveer drie kwartier per dag). De training omvat 8 sessies van 2,5 uur om te oefenen, terugkoppelen en verdiepen. Mindfulness is ook een inzichtstraining, dus bespreken van wat er naar boven komt in de beoefening is zeer belangrijk.

De training omvat lichaamsgerichte oefeningen zoals bodyscan en mindfulle bewegingen, ademoefeningen, aandachtsoefeningen, inzichtsmeditatie en psycho-educatie.

De basishouding van Mindfulness heeft zeven kenmerken of basisattitudes die met elkaar verbonden zijn en die als een rode draad door de training lopen op een weg naar mildheid.

Deze zijn : niet- oordelen, niet-streven, geduld, eindeloos beginnen, vertrouwen, acceptatie en loslaten.